Caloriferul tău funcționează bine dar nu arată prea estetic? Atunci ar fi cazul să îl vopsești pentru a-i da un aspect plăcut. Deși poate părea complicat, vopsirea caloriferelor este un proces simplu, pe care îl poți realiza singur și care nu te va costa prea mult. În plus, poți folosi ce culoare vrei și poți îl vopsi fără a-l da jos de pe perete (deși e de preferat să îl demontezi dacă ai priceperea și sculele necesare).

Pentru a vopsi caloriferul ai nevoie de:
• obiecte de curățat caloriferul (cum ar fi o perie, o cârpă sau un aspirator)
• ceva cu care să acoperi parchetul și mobilierul (de preferat folie de plastic sau hârtie de ziar)
• șmirghel
• vopsea specială pentru calorifere
• email pentru calorifere
• pensule (poți folosi și doar o pensulă, dar este de preferat să ai mai multe, de mai multe dimensiuni)

Acum că știi de ce ai nevoie pentru vopsirea caloriferelor, hai să vedem care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

1. Oprește alimentarea cu căldură a caloriferului și deschide geamurile.

Poate părea de la sine înțeles, dar s-ar putea chiar să uiți să verifici dacă ai oprit caloriferul pe care vrei să îl vopsești. În momentul în care te apuci de treabă, caloriferul trebuie să fie rece, iar camera trebuie să fie aerisită, cu un geam deschis tot timpul pentru a te proteja de miros și vapori.

2. Protejează parchetul și mobila din jur

Pentru a proteja parchetul de picăturile de vopsea care vor cădea cu siguranță din pensulă la un moment dat, întinde pe jos o folie de plastic sau ziare. Dacă nu ai suficient loc în cameră și trebuie să vopsești lângă piesele de mobilier, atunci asigură-te că le acoperi și pe ele cu ceva. Însă asta nu e tot. Înainte să te apuci de treabă, verifică dacă în jur există fire de păr care ar putea intra în vopsea și curăță cu atenție praful pentru a te asigura că rezultatele vor fi cele dorite. Aici te poți folosi de aspirator sau de cârpe.

3. Pregătește caloriferul pentru vopsit

Pentru a obține rezultate bune, trebuie ca înainte să te apuci de vopsit să cureți bine atât caloriferul, cât și vopseaua veche de pe el. Pentru asta vei avea nevoie de un șmirghel cu care vei înlătura vopseaua și rugina. La final, va trebui să ai o suprafață netedă, fără denivelări.

4. Aplică grund

Este bine să grunduiești, mai ales atunci când vopsești calorifere de fontă, dar este de dorit să aplici un strat de grund și pentru celelalte tipuri de calorifere. Grundul este anti-coroziv și, în plus, este simplu de aplicat.

5. Vopsește Caloriferele

Aplică un strat de vopsea cu pensula sau folosește spray-ul pentru a aplica vopseaua. Orice variantă ai alege, asigură-te că aplici un strat uniform, subțire, menținând aceeași direcție de aplicare. Lasă apoi să se usuce timp de cel puțin 24 de ore înainte să aplici un nou strat

Acum că ai terminat, ține minte să lași caloriferul oprit tip de 2 zile înainte să dai din nou drumul la căldură. Când îl vei încălzi din nou, este posibil să emane miros de vopsea timp de câteva zile. Nu te îngrijora, este perfect normal! Asigură-te doar că ții un geam deschis pentru a nu fi afectat de vapori.