Calcarul este inamicul numarul unu al masinii noastre de spalat si sa o faci sa dureze o perioada mai lunga de timp trebuie sa folosesti in mod necesar un anticalcar. In piata exista mai multe tipuri si marci diferite, dar, uneori, costurile sunt destul de ridicate. Acesta este motivul pentru care este important sa iti poti creea sigur acasa o solutie anticalcar la fel de eficienta.
Sa vedem de ce ai nevoie: otet, bicarbonat de sodiu, acid citric( lamaie).

Depunerile de calcar creaza diferite probleme de transmisie, si afecteaza buna functionare a masinii de spalat. Putem prepara in mod independent un anticalcar facut din aceste 3 ingrediente. Produsele din comert, folosesc in mare parte componente chimice care in final ajung pe hainele si pielea noastra. Studiile arata ca la persoanele cu pielea sensibila pot aparea dermatite, eczeme, sau alte fenomene raspandite pe tot corpul cauza principala fiind atacurile agentilor chimici.

Variante naturale de curatare a depunerilor de calcar:
1. Otet. Se toarna in tamburul masinii de spalat aproximativ 1L de otet si se porneste masina de spalat la o temperatura cat mai ridicata, pentru a permite acididatii naturale a otetului sa dizolve calcarul existent. Ca alternativa putem alege sa folosim o cantitate mica de otet la fiecare cliclu de spalare. Se introduce o cantitate minima in compartimentul de balsam, astfel incat sa fie adus in programul de spalare in momentul clatirii, pentru a preveni posibile interferente cu detergentul folosit pentru spalare.

2. Bicarbonat. Se adauga bicarbonatul de sodiu odata cu detergentul obisnuit.

3. Acid citric (lamaie). Se toarna 100 ml de solutie care contine aproximativ 15-20% acid citric in locul balsamului.
Aceasta varianta facuta periodic ne va prelungi viata masinii de spalat si o va proteja impotriva depunerilor de calcar. Un alt beneficiu important este ca tesutul hainelor va deveni mai moale, iar culorile sterse vor deveni mai vii.

Pe scurt, aceste modalitati ne vor proteja masina nostra de spalat rufe intr-un cadru natural si ieftin, cu ingrediente deja existente in casele noastre. Un beneficiu al acestor tratamente este si sanatatea noastra nu doar a masinii de spalat.