Ei bine, trebuie sa speli hainele in masina de spalat, si este prima data cand folosesti o masina de ultima generatie si nu stii de unde sa incepi? Ti-e frica sa combini dezastru, dar ti-e rusine sa ceri ajutorul cuiva? Ar trebui sa le pui pe toate impreuna? Cum sa previn micsorarea hainelor? Care este programul corect? Cum sa evit scamele? Nu te teme, exista intotdeauna prima data!
Prima data poate fi, de asemenea, acela de a fi fata in fata cu o masina de spalat, si anume un paralelipiped alb metalic, care are un hublou la deschidere in partea din fata sau, in alte cazuri, o usa in partea superioara. Pentru cei care nu au avut de a face cu o masina de spalat (obiectul are o serie de butoane tulburatoare si lumini mici, in special noua generatie), problema este de unde sa incepem.
Pentru incepatori se poate spune ca acest lucru nu este o sarcina dificila, dar necesita respectarea unor reguli simple, mici, care ne va permite sa nu avem situatii neplacute.
Separarea rufelor
Primul lucru de facut este de a selecta lucrurile de care avem nevoie pentru a fi spalate. Acest pas foarte important, de fapt, nu putem pune toate rufele impreuna, noi trebuie sa distingem si sa impartim in functie de etichete, temperatura, culori, material. Deci, este mai bine ca atunci cand avem multe haine din bumbac sa le punem la spalat pe cont propriu, si aceeasi regula se o aplicam la lana sau matase, acestea trebuie spalate separat. Dupa aceasta separare, trebuie facuta apoi o alta subdiviziune intre tesaturi colorate, haine albe și haine de culoare inchisa.
Citeste etichetele hainelor si le vei salva de la distrugere
Aceste etichete nu sunt cusute doar pentru a va oferi senzatia de „marca”. De fapt, scopul lor este de a va ghida pe tot parcursul folosirii hainelor. Atunci cand aveti indoieli cu privire la spalarea unui articol de imbracaminte, verificati eticheta. Va va spune din ce este facut materialul, cum ar trebui sa fie spalat si uscat. Exista haine care pot fi spalate doar manual, iar pentru alte articole de imbracaminte va fi nevoie sa mergeti la curatatorie.
Atentie la mansete
Se poate intampla adesea ca niste haine, in special camasile, sa prezinte dificultati la spalare in masina de spalat, in special gulerul și mansetele. In acest caz, este bine sa se utilizeze un degresant adecvat pentru a ajuta aceste parti mai „incapatanate” sa se curete, asta inainte de a porni masina de spalat.
Atentie la hainele cu puf, paiete
O alta sugestie se refera la toate hainele care in timp, tind sa isi piarda puful, paietele. De preferat ca aceste haine sa fi bagate la spalat pe dos, astfel protejam atat hainele cat si masina de spalat (aceasta se poate infunda din cauza impuritatilor ramase pe canalul de evacuare a apei).
Ciorapi si sosete
Acestea, de preferinta, ar trebui sa fie rasturnate si spalate separat pentru a preveni raspandirea mirosurilor neplacute pe restul rufelor. Daca totusi nu doriti sa faceti acest lucru, indicat este sa folositi functia de pre-spalare.
Suntem pregatiti sa incepem…
Acum este momentul sa apasam butonul de pornire, inainte de a da o atentie mica, dar necesara la ciclul de spalare. Temperatura de 60° este buna pentru hainele care au o anumita rezistenta in timp. Tesaturile delicate, rufele colorate si intunecate, fara pete, 30° este temperatura ideala de spalare. La articolele de imbracaminte din lana, este mai bine ca acestea sa fie spalate la temperaturi mai mici, cum ar fi 20° sau chiar mai putin, pentru a evita micsorarea hainelor, mai ales daca acestea fac parte dintr-o garderoba preferata.
Cum sa faci economie?
Alte sfaturi mai mici: daca nu aveti haine foarte murdare, este inutil sa porniti programul de pre-spalare. Astfel veti face economie de energie electrica cat si de apa (iar mediul si facturile vor fi recunoscatoare). Daca este necesar, in cazul rufelor albe, puteti adauga un pic de inalbitor la spalare.
Nu faceti combinatii de detergenti, balsamuri
Evitați sa va jucati de-a „ora de chimie” amestecand diferite produse, inclusiv inalbitor, balsamuri, detergenti in speranta ca veti avea rezultate mai bune.
In afara de faptul ca riscati sa va intoxicati, nu veti avea rezultate mai bune, sa nu va mai spunem ca si hainele pot fi afectate pentru totdeauna.
Ei bine, acum stii cateva reguli simple si esti pregatit sa folosesti mașina de spalat, fara a face greseli si dezastre combinate. Multa bafta!